miercuri, 15 octombrie 2008

DEMOCRATIA SI STATUL DE DREPT



Termenul -Democratie- desemneazaforma de organizare si conducere statala in care puterea vine de la popor, fiind exprimata in mod direct si indirect.
Statul de drept-stat bazat pe o ierarhie a normelor generatoare de ordine juridica,este "garantul şi drepturilor individuale, totodată, asigurând securitatea internă şi externă a cetăţenilor prin instituţii democratice. Instituţia superioară căreia i se subsumează alte legi şi norme este Constitutia. Din perspectiva statului de drept, Constituţia - ca normă superioară - este o expresie a cetăţenilor şi reprezintă puterea populară. Prin mecanismele democratice de control prevăzute într-un stat de drept este asigurată conformitatea normelor inferioare cu cele superioare".
Traind intr o societate modernizata prin intermediul abordarii unei democratii incluse in cadrul unui stat de drept,noua, in postura de cetateni ne revine dreptul de a alege si dreptul de a fi ales:ARTICOLUL 36 - Dreptul de vot
(1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 37 - Dreptul de a fi ales
(1) Au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul (3), daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).
(2) Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei.
Aceste doua drepturi implica multe responsabilitati:
  1. Informare asupra ceea ce se voteza
  2. Balanta a informatiilor
  3. Seriozitate
  4. Constientizare a implicatiilor votului
  1. inteligenta
  2. public speech
  3. deschidere spre nou,
  4. stabilire de prioritati
In momentul in care aceste responsabilitati nu sunt puse in practica statutul nostru de cetatean nu mai este valid datorita lipsei de cooperare cu societatea, avand consecinte drastice cu privire la denumirea statului in care traim , ar fi o forma fara fond(Titu Maiorescu), o lume condusa de oameni lipsiti de spiritul de fair-play si mai ales de asumare a responsabilitatilor.

Daca democratia reprezinata dreptul de a alege si dreptul de a fi ales pentru a pune in practica acest statu noi trebuie sa tinem cont de anumite cereri pentru a inscrie statul nostru in randul satelor de drept,nu doar prin denumire ci prin actiuni.

In scoala noastra dreptul de a alege si de a fi ales au diverse nuante:

  1. avem dreptul de a ne stabili optionalele(buna intelegere)
  2. avem dreptul de a ne exprima opinia(nu in totalitate)
  3. avem dreptul de a fi alesi reprezententi in diferite domenii(buna intelegere)
  4. avem dreptul de a fi nemultumiti cu privire la deteriorarea mediului(proasta intelegere;desi avem sansa de a ajuta la stoparea acestor deteriorari,ramanem doar cu vorba)
  5. avem dreptul de a participa sau nu la ore,asumandu-ne urmarile(buna intelegere)

Niciun comentariu: